Gata limonata cu 2 lei bucata! Astăzi, luni, 24 martie 2014, au sosit „gagicile” care, într-o primă instanţă, vor forma haremul lui Picu. Habar n-am cu exactitate ce rasă sau hibrid sunt aceste ouătoare, însă, după culoarea neagră strălucitoare, cu irizaţii albastre-verzui, şi după roşul-arămiu-gălbui de la gât, bănuiesc că sunt ISA varietatea neagră, sau ceva apropiat (poate Lohmann linia neagră, sau chiar Black Rock, deşi mai puţin probabil, ultimele, în imaginile de pe Internet, părându-mi ceva mai solide). Până una-alta, datorită culorii negre-arămii, le vom numi „ouăcioasele brazilience”, fără nicio ;) legătură cu penele lipsă pe alocuri, cu care ne-au fost aduse (probabil din cauza creşterii în sistemul industrial-intensiv – deci nu e cazul să vă gândiţi la „Brazilian waxing style”), asta ca să fim înţeleşi (!). Povestea lor e următoarea: pe când ne pregăteam să achiziţionăm de la Agroland găini negre (Picu aşa e, negru cu gât şi spate auriu-alburiu... sau ceva), am primit o super-ofertă de la o fermă aflată în plin proces de desfiinţare: 12 Ron bucata, găini negre şi 10 Ron găini roşii. Ambele varietăţi pentru ouă. Cele negre în greutate de aproximativ 1,5-2 kg, iar cele roşii cântărind între 1 şi 1,5 kg, de unde şi diferenţa de preţ. Ca vârstă, ni s-a spus că în iunie 2013 au intrat în producţie având 6 luni, de unde deduc că acum au puţin mai bine de un an. Am ales, pe sprânceană, 10 bucăţi negre ca abanosul cu baveţici cuprate. Cum nu-s prea convins că sunt tocmai Black Rock, ci doar Black, în loc de „Rock ’n’ Roll, Babe!”, nu-mi rămâne să vă spun decât: „Paint It Black”!
Indiferent de rasa, o combinatie de gaina barata cu cocos rosu da acesti hibrizi.Pasarile tale pot fi si din Cehia si sa provina din RIR si BPR ca doar se fac destule importuri.Cat despre transmiterea culorii oualor la Marans, cred ca e un caracter recesiv si nu apare la hibrizi.
Bineinteles ca se poate.Varietatea de culoare Black Copper Neck sau pe romaneste Negru cu gat rosu/aramiu este o varietate care apare la multe rase si este una relativ simpla, care nu implica multe gene.Daca ai avea un cocosel frate cu ele sau un cocos marans negru de preferinta, nu barat, ar fi o treaba de un an, maxim doi, cu putin noroc si putina stiinta.Insist cu marans-ul pentru ca dupa cum a aparut rosul pe gat si pe piept la aceste puicute, cred ca provin din marans si nu din plymouth.
CristianG, nu sunt obtinute nici din Marans si nici din Rhode-Island ca si rasa, asa cum le stim noi in expozitii.
Sunt obtinute exact ca si Isa-Brown si Lohhman Brown, adica sunt niste hibrizi comerciali destinati productiei de oua.
Pasarile au greutatea mica, carnea de foarte slaba calitate, insa produc oua multe si cu greutate mare.
Culoarea in sine, deci nu aceste pasari, nu este greu de obtinut si apare de foarte multe ori in gospodariile taranesti, alaturi de negru cu gat argintiu.
Culoarea oului la Marans nu se transmite la incrucisari cu alte rase. De altfel, culoarea oului la Marans (ma refer la culoarea cat mai buna raportat la scara pe baza careia se arbitreaza ouale la Marans) este oricum destul de greu de mentinut inclusiv in cadrul rasei.
Foarte multe exemplare fac oua de slaba calitate (dpdv al culorii si greutatii, caci si marimea conteaza foarte mult la oul de Marans) si, chiar si exemplarele care le fac bune nu mntin aceeasi culoare pe intreaga perioada a unei "ponte".
Cosmine, toti hibrizii comerciali sunt obtinuti din rase pure de obicei usoare, rar mijlocii si asta din cateva motive pe care nu ti le spune nimeni oficial, dar cat se poate de comerciale.Unul e acela ca au nevoie neaparata sa sexeze puii din prima zi, ca sa nu piarda bani crescand aiurea cocosei(pe care dealtfel ii sacrifica pe loc) si al doilea motiv important ar fi acela de a nu putea fi folosite ca matca pentru o viitoare generatie de puicute ouatoare astfel ca producatorii sa nu isi piarda piata.Performantele la ouat sunt date dupa parerea mea in masura egala de vigoarea hibrida pe care o au aceste pasari si de modul de viata care le este asigurat.Ai fi surprins cate oua ar face o gaina din rasele cunoscute sau din cele comune daca li s-ar asigura conditiile de hrana, temperatura si lumina care le sunt asigurate hibriziloe comerciali.Cele mai utilizate rase pentru producerea hibrizilor sunt Leghorn,Sussex,Rhode Island, Plymouth, Marans,etc., bineinteles nu exemplare de show.
Stiu ca stai cam rau cu timpul, dar ca sa te convingi de ce ti-am spus eu mai sus iti recomand sa descarci de pe net "Teoria genica a sexualitatii" a dr.ing.Florin Pricop-cea mai buna lucrare de avicultura scrisa de un roman pe care am gasit-o eu.Are vreo trei sute de pagini, daca nu ai timp sa le citesti uita-te la final ca acolo sunt niste poze in care iti arata exact ce si cum se face ca sa obtii hibrizii comerciali.Sau, ca sa vezi cum se lucreaza in alte tari poti vizita site-ul dominant-cz, recomandat de maidinromania.
Salut, din ceea ce am invatat eu la scoala, si ce am mai vazut pe internet, primii hibrizi de oua s-au facut din Rhode Island si Plymouth rock. Si e foarte posibil sa se mai foloseasca aceasta hibridare.
Posibil, însă suspiciunea mea e că liniile de lucru în exploataţiile industriale nu au decât vag legătură cu rasele pe care le cunoaştem din expoziţii. Cred că mai degrabă acele linii au devenit demult rase autonome, împărtăşind cu Rhode Island, Plymouth Rock şi altele doar originea... şi mai cred că acestea şi genetica lor sunt ţinute, pe cât posibil, la secret...
Interesant. Există pe undeva materiale dedicate liniilor de lucru la găini (eventual cu descriere, standard, sau măcar caracteristici pt. fiecare linie/ producător important)? Mă interesează atât liniile/ rasele din care se fac hibrizii de ouă cât şi cele din care se fac cei de carne.
Cristian, fara lipsa de modestie, crede-ma ca stiu exact ce spui.
Eu ma refer la faptul ca "rasele" (Rhode, Plymouth etc.) din care se obtin hibrizii de oua si cei de carne (inclusiv termenul de "hibrid" este gresit folosit) sunt cu totul altceva fata de aceleasi rase (ca si denumire) pe care le stim noi (linii de expozitie, cu standard la fiecare rasa bazat pe caractere de exterior etc.).
Am avut ocazia sa discut personal cu cineva legat de Lohhman Brown (proces de obtinere, caracteristici produsi etc.). Acolo vorbim de industrie pura. Se lucreaza cu "sublerul" si nu se permite eroarea.
Sa scape la sexare un cocosel de Lohhman este ..... ceva de neconceput, ca sa dau doar un exemplu.
Cred ca stim cu totii cum functioneaza malaxorul de cocosei, cum sunt sexati puii (multi de catre sexatori asiatici - cei mai buni in domeniu), si nu numai pe baza dimorfismului sexual bazat pe culoare inca de la eclozare, si cate si mai cate. Nu-i timp pt. scris atata.
Diferenta intre ce poate face un hibrid de oua comparativ cu gaini de rasa pura sau gaini comune nu trebuie sa o citesc undeva. O experimentez in propria curte.
Puicute de Isa cumparate ca si pui de o zi, comparativ cu gaini de rasa pura, taranesti sau metisi (rasa pura cu taranesti), toate crescute impreuna inca din prima zi, in exact aceleasi conditii. Rezultatul este incomparabil sub toate aspectele.
Fara discutie voi citi cartea indicata.
Pt. astfel de lucrari imi fac timp negresit. La cate mii de pagini am citit in domeniu, inca 300 nici nu intra in discutie sa nu le citesc.
P.S. - toate rasele americane sunt bune producatoare de broileri. Wyandotte spre exemplu, metisata cu altceva, da niste pui cu o viteza de crestere fantastica (heterozis etc.) si niste calitati ale carnii deosebite.
wow!!! Ador discuţiile astea! Pentru prima dată de la crearea acestei pagini am senzaţia că am făcut un lucru bun! Poate că ar fi interesant de postat cât mai multă bibliografie (electronică & clasică, deopotrivă)şi pe grupul dedicat "Conservării...".
Ok, vă mulţumesc frumos pentru răspuns! Intenţionez să bag la hibridele din poze un cocoş de rasă comună, negru-auriu sau negru-argintiu (îl vreau musai pe ăla, pt. el achiziţionând de fapt aceste găini). Tatăl masculului cu pricina a fost negru-arămiu. Vedem ce iasă din amestecătura asta. Revin cu imagini când aduc masculul. Cele bune!
Arata mult mai bine decat ma asteptam.
Sa va traiasca!
Oua vor face destule. :)
P.S. - daca nu se ciugulesc intre ele si pata golasa de pe spate se datoreaza cocosului, eu l-as scoate o perioada pt. a le da posibilitatea sa se imbrace din nou.
In caz contrar, la un moment dat pintenul si gheara degetului din spate vor rani gainile in acea zona si, dupa ce va sangera una putin, vor aparea primele semne de canibalism. Initial intr-o forma usoara apoi din ce in ce mai rau.
Vă mulţumesc, asemenea! În primele zile ouau 6 din 10, după care acum, din a doua săptămână au tot redus numărul. Cred că în curând vor intra în repaus toate. Principalul motiv este faptul că acum nu mai primesc furaj pentru ouătoare. Însă este mai bine aşa, au timp să se refacă până le voi aduce cocoş, pentru că, provenind dintr-o exploataţie industrială, este posibil să fie epuizate.
Referitor la spatele golaş, aşa au fost achiziţionate şi, din câte bănuiesc, în fermă nu au avut cocoş. În rest, nu am observat să manifeste picaj sau canibalism. Deocamdată sunt cuminţi, nu încearcă nici măcar să mănânce ouă. Să sperăm că-şi vor păstra năravul. De asemenea, am observat că la unele încep să le dea cături în zonele afectate de căderea penelor.
Inseamna ca se vor reface repede fiind ingrijite cu atentie.
Referitor la productia de oua, aceasta va scadea drastic pana la incetarea definitiva pt. o anumita perioada. Apoi, usor usor vor relua ouatul.
Sa nu uitam insa ca aceste exemplare au depasit deja varful de productie prin urmare, in continuare, productia lor de oua va fi multumitoare pt. d-voastra insa departe de ce a fost in ferma de unde le-ati luat.
Este ok. Nu voiam neaparat o producţie record de ouă. Mult mai important ar fi dacă s-ar putea reproduce. De fapt pentru asta le-am luat. Vreau să creez o linie de găini „cu barbă”, pornind (deocamdată) de la un mascul care are această caracteristică. Sper ca în câteva săptămâni- o lună- să aduc şi cocoşul. Vedem ce o să iasă.
PS: Pentru combaterea picajului şi canibalismului, la fazani, am văzut undeva că se folosesc un fel de „ochelari de cal” care, fixaţi pe cioc, împiedică vizibilitatea în faţă. Din ce cunoaşteţi, metoda e eficientă şi la găini? (Deocamdată nu avem astfel de probleme, însă mă gândesc la varianta asta, dacă va fi cazul...)
Faverolles este una dintre rasele predispuse la aceste manifestari.
Din acest motiv, intotdeauna am un anumit nr. de astfel de ochelari la indemana.
Folosesc si pot spune ca da rezultate foarte bune. Fenomenul este, daca nu defintiv combatut, cel putin 90% ameliorat.
Recomand cu incredere!
"Montarea" lor nu presupune nici macar o picatura de sange, daca operatiunea se face cu atentie.
Odata montati insa, este necesar ca hranitorile si adapatorile sa fie cat mai deschise si largi astfel incat pasarea sa se poata hrani si adapa fara probleme.
Vă mulţumesc frumos pentru informaţii! Sporadic am problema asta cu găinile părinţilor mei. De regulă apare când comasăm, în spaţii nu prea largi, exemplare din loturi crescute separat. Dacă mai păţesc asta, vă voi contacta pt. detalii.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.