I – L I – PUII DE CASĂ – defecte & particularități 2015
La „(sub)capitolul Defecte”, am observat la această „promoție” (2015), la câteva exemplare, toate femele, faptul că au ciocurile cu defecțiuni. Astfel, o primă particularitate este aceea că respectivele exemplare au ciocurile mai coroiate ca „norma”, aducând (oarecum) cu ciocul păsărilor de pradă.
Apoi, ciocul unora dintre ele prezintă și o deviație de la axa longitudinală.
În fine, cea mai frapantă deformație sau defect o constituie diferența de dimensiune (inadecvarea „biometrică”) a celor două maxilare. Unele exemplare au partea superioară a ciocului prea lungă, în timp ce altele o au prea scurtă.
Habar n-am care este cauza acestui fenomen. Defectele pot avea legătură fie cu consangvinizarea, fie cu ceva carențe, deși puii aceștia au fost bine hrăniți și îngrijiți (alimentație adecvată – pui broiler).
ROG, PE CEI CARE CITESC MATERIALUL ȘI VĂD IMAGINILE, SĂ MĂ AJUTE CU PĂRERI ȘI EXPLICAȚII PRIVITOARE LA ACEST FENOMEN.
Mulțumesc anticipat!
Imaginile au fost surprinse la data de:
– 03. august. 2015: de la imaginea DSCF5054 până la DSCF5095.
PS: un alt defect, apărut la un singur exemplar mascul, ar fi o diferență de dimensiune a „bărbițelor” (carunculelor) de sub cioc. La data la care scriu acest material, nu l-am mai văzut demult. Din ce mi s-a spus, diferența s-a estompat mult, „bărbița” mai scurtă crescându-i aproximativ cât cealaltă.
(Exemplarul apare în imaginea DSCF4888, în partea stângă – albul „herminat”, în link-ul:
maidinromania.sunphoto.ro/I_-_L_I_-_PUII_DE_CASA_-_evolutie_2015/105301684)
La „(sub)capitolul Particularități”, am observat la un exemplar – femelă, un soi de „moț” însă cu totul atipic la găini, aducând mai mult cu moțul porumbeilor din rasa Archangel/ Gimpel, dar fiind mai mic în dimensiuni.
Inițial am suspectat exemplarul că este ciufulit de surate și/ sau că are penele murdare în acea zonă cu ceva care le „apretează” și le fixează în respectiva formațiune.
Totuși, „moțul” tinde să reziste în timp.
Nici despre această particularitate și cauza (sau explicația) ei n-am niciun habar. Mai mult, nu am mai întâlnit așa ceva nici măcar în amintirile mele cele mai vagi. Cred însă că poate avea legătură (la fel) cu relativa consangvinizare la care mi-am supus matca.
De asemenea: ROG, PE CEI CARE CITESC MATERIALUL ȘI VĂD IMAGINILE, SĂ MĂ AJUTE CU PĂRERI ȘI EXPLICAȚII PRIVITOARE (și) LA ACEST FENOMEN.
Încă o dată: Mulțumesc anticipat!
Imaginile au fost surprinse la data de:
– 15. octombrie. 2015: moț atipic – de la imaginea DSCF5508 până la DSCF5521.
G-dot/ 3 ianuarie 2016