Roşca
Momentan „debarbifi(c)at” complet (în urma apucăturilor „pica-nteriste” şi „canibaliceşti” ale consoartelor colocatare), dintre toţi masculii cu barbă ai anului trecut (2013), Roşca (îmi pare că) este cel mai aproape de bărbenele sau bărbenii din lotul de găini cu barbă iniţial adoptat în gospodăria familiei noastre – deşi, probabil, fără legătură strânsă cu genetica acelor exemplare, exceptând barba. Exceptând talia oarecum/ relativ mignonă, pe care primele bărboase nu o aveau – ele fiind, chiar dacă joase pe picioare, de talie medie, normală la comunele de ţară de la noi – acest mascul replică întrucâtva destul de multe din trăsăturile acestora. Astfel, este mai scurt pe picioare decât media, mai îndesat (cobby), cu creastă normală (single comb) şi coadă-„snop”, care chiar şi la maturitate prezintă doar vagi tendinţe spre „însecerare”. Culoarea: roşie, cvasi-arhetipală.
Ca trăsătură nou-apărută, mai ales în prima etapă a dezvoltării „vocii”, Roşca avea un cântat mai aparte, în sensul că dădea drumul unui sunet prelung, fără modulaţii, de parcă ar fi vrut să imite o... locomotivă „de şcoală veche”, un lup pribeag ori vreo oaie melancolică sau.. ceva: „U-UU-Uuuuuuuuuuuu!..” ... altfel, imposibil de descris/ transliterat/ transcris fonetic... cel puţin de către mine.
În timp, caracteristica sonoră s-a mai atenuant, păstrându-se, totuşi, suficient încât să îl facă inconfundabil (dintre cei 4 cocoşi adulţi & cântăcioşi existenţi acum în gospodărie, Roşca (în prezent) cântă aproape „perfect continuu”, iar Picu uşor răguşit, în timp ce restul – Învoltul & Ochilă – cântă în maniera, dialectul, stilul comune „comunelor” din comuna noastră).
Datorită similarităţilor cu exemplarele liniei originare, am decis să-l păstrez, sperând iniţial să pornesc din el o linie amelioratoare ceva mai „stocky-type” prin încrucişare cu femele broiler – în principal gândindu-mă pentru asta la Adiţă.
Mai multe despre Adiţa, aici:
(
maidinromania.sunphoto.ro/Adita_-_plus_alti_broileri)
Pentru moment planul a picat (din lipsă de protagonistă & alte „dudui”, dar nu numai...). Până la noi inspiraţii îl voi păstra totuşi pe Roşca (o altă idee ar fi crearea, din el, a unei linii de bărbene „Lowline” - prin care înţeleg: găini compacte la maximum însă nu „bantam”, ci exemplare care să reţină pe deplin caracteristicile implicite unei găini de utilitate; cred că s-ar preta; vedem!..).
Mai multe detalii (scriptice) privitoare la populaţia din care provine Roşca, aici:
(
maidinromania.sunphoto.ro/20_preambul_-_prezentari_preliminare_-_plus_alte_chestiuni_premergatoare)
G-dot/ 31 iulie 2014, 15:49 (reloaded, completed & finished – 16 Aug. 2014, 15:42)