Precizez şi aici, am făcut-o şi într-un răspuns la primul comentariu postat la acest album, despre „salbă” la găinile cu barbă am aflat cu surprindere de curând, în urma discuţiilor cu Dl. CosminN.
Astfel, la multe dintre rasele de găini cu barbă (apare cert la Faverolles, Orloff; la Araucana şi Ameraucana trebuie verificat), această formaţiune este „susţinută” de un pliu de piele asemănător cu cel pe care îl au curcile, însă mai puţin dezvoltat decât la acestea şi, spre deosebire de curci, la găinile bărboase pielea este „împănată cu fulgi” – ca să mă exprim aşa – împreună, tot acest ansamblu, formând aşa-numita „barbă”. Găinile bărboase care au bine dezvoltat acel pliu, de regulă au bărbi bogate şi decorative.
Deşi creştem astfel de găini de foarte multă vreme, până acum nu am observat acest de detaliu la bărboasele noastre. Asta poate şi pentru că nu este vizibil decât la găinile deplumate în barbă din cauza picajului ori la cele sacrificate şi jumulite.
Îmi imaginez, la ce bărbi au. Eu am fost surprins să văd că şi acestea au cât-de-cât. Dacă nu-mi spuneaţi nu remarcam, deşi e destul de vizibil detaliul:
Asa cum gainile motate au mot inca de la eclozare (cu excrescenta de rigoare de pe cap), tot asa si barboasele au barba (cu pliul aferent) inca de la eclozare.
Pliul este asemanator cu cel al gainilor Brahma spre exemplu care musai trebuie sa-l aiba (orice pasare de buna calitate), pozitionat intre barbitele mici.
Foarte interesant! Nu ştiam că Brahma are pliu... (Nu am crescut niciodată.) Eu pot să identific la comunele mele încălţătura, moţul, barba sau, evident, gâtul golaş încă din prima zi. Chiar dacă nu sunt foarte bărboşi, puii arată cam aşa (nu e tocmai reuşită fotografia pt acest detaliu):
...mă refer la pliurile cutanate de pe partea anterioară a gâtului, nu din altă parte; asta chiar dacă în alte regiuni ale ţării termenul (cred că) vizează ceafa.
Ca fapt divers: acum observ că găina neagră din imagini are o pată în partea inferioară a irisului. La porumbei astfel de pete sunt corelate cu bălţătura de pe cap/ corp. La găini nu ştiu cauza. Poate fi vorba de o afecţiune şi mai puţin de genetica culorilor. Păcat că nu cunosc iridologie pentru a-mi putea da seama ce anume afectează...
Deşi creştem acest tip de găini de peste 20 de ani, nici eu nu m-am prins de asta până nu am aflat de la domnul CosminN că Faverolles şi alte rase cu barbă au aşa ceva... "Norocul" meu e că două dintre bărboase sunt deplumate în barbă şi am putut să verific dacă şi ale mele au... :)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
maidinromania.sunphoto.ro/Involtul_si_consoartele_-_la_data_de_5_decembrie_2014/101230253
Pliul este asemanator cu cel al gainilor Brahma spre exemplu care musai trebuie sa-l aiba (orice pasare de buna calitate), pozitionat intre barbitele mici.
maidinromania.sunphoto.ro/pui/98709475
dexonline.ro/definitie/g%C3%A2rbi%C8%9B%C4%83