D. prin țară trase-n (fel &) chip: Pinzgauer de Hunedoara
Pinzgauer-ienele astea au fost surprinse de mine (și eu de ele) în Apuseni. Nu știu dacă sunt rezultatul unei infuzii mai recente menite să reîmprospăteze rasa, ori dacă sunt reminiscențe ale nucleului de Pinzgau adus și acolo cu secole în urmă. Oricum, mi-au părut destul de proaspăt și de bine păstrate. Surprinzător chiar, dacă au ajuns până la noi în forma asta doar „din conservare” (& inerție). Să nu scăpăm din vedere că aceste exemplare sunt vaci de gospădărie, crescute în sistem de subzistență, în niște sate în curs de depopulare; nu vedete de calitate expozițională ca cele care apar pe Internet. Io zic că-s mai mult ca mișto. ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- PS: Bonus, (încerc să) compensez lipsa de poze cu Pinzgau, adăugând 2 imagini noi. Una (bis) cu un stol de grauri; alta cu o Simmental Tropical/ Bălțată de Tenerife:p
Exemplare deosebite care din pacate le vedem tot mai rar. E pacat ca nu se implica nimeni in conservarea acestei rase. Am foat in apuseni, mai exact la Padis intr-o drumetie si acolo am vazut multe exemplare asemanatoare. Sunt niste vaci care se preteaza foarte bine pentru cresterea in zona de deal si munte, asimileaza foarte bine iarba saraca de la munte si consuma chiar si frunze....Sa speram ca nu o sa se piarda aceasata rasa valoroasa.
Din păcate ăsta e cusurul rasei: e rustică și dedicată zonei montane. Cei care au nevoie de așa ceva dispar ca și categorie țintă, odată cu depopularea zonelor rurale montane și/ sau cu îmbătrânirea populației de acolo. Cei care mai cresc vaci, caută rase "modernizate", adaptate producției în ferme unde, ținute în stabulație, nu mai contează altceva decât cantitatea producției.
Vacile astea ar mai avea o șansă dacă am avea și în România cercetare, ferme conservatoare, etc., putând fi o bază pt. a crea noi rase și linii hibride, în special de carne... Din păcate, la noi, nici fermierii cu ferme & rase moderne nu o duc grozav...
Aveti mare dreptate. La inceputul lunii ianuarie am facut o drumetie intr-un sat din muntii Metaliferi si am ramas cu o amintire foarte trista. Am gasti case in toata regula cu anexe si cu gradini mari si frumoase dar lipsite de viata, parasite si lasate in voia sortii, ti se rupe sufletul cand te gandesti ca nu cu mult timp in urma acestea vuiau de viata.... din pacate acesta este capitalismul.....trebuie sa ne bucuram noi cei care am mai prins partial viata adevarata de la tara cu toate greutatile, placerile si simplitatea ei.......sa speram ca o sa fie mai bine Doamne ajuta!
Da... old school, old style Pinzgau. Aste încă cred că mai sunt bune pt. lapte-carne-tracțiune (desigur, fără a excela în nimic...), așa cum erau ele pe vremuri... și mai cred că aproape că ar supraviețui de capul lor în sălbăticie... poate chiar și în iernile alea...
Asta nu mai știu. Probabil că au ceva compatibil pt. că prea bine li s-a păstrat desenul. Acum oricum nu mai e o problemă, la o adică se pot face însămânțări artificiale cu genetică de import, doar să se implice proprietarul...
În Europa Occidentală și chiar și în America de Nord există exemplare mult mai faine, însă astea sunt adaptate la condițiile noastre montane.
Acum nu mai e o problemă revigorarea rasei cu material seminal și chiar cu transfer de embrioni din transport. Totuși mă îndoiesc că cineva se va implica in conservarea ei.
Referitor la desen, ca fapt divers, au și englezii o rasă cu desen asemănător, numită Gloucester. A lor cred că e mai mult specializată pe lapte și mai puțin mixtă-universală...
Suplimentar, au și varietate neagră. Ca paranteză, în Bucovina, după introducerea vacilor Holstein-negre, au apărut prin infuzie Pinzgau pe negru. Am citit sau auzit de undeva despre... habar n-am dacă mai există...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Vacile astea ar mai avea o șansă dacă am avea și în România cercetare, ferme conservatoare, etc., putând fi o bază pt. a crea noi rase și linii hibride, în special de carne... Din păcate, la noi, nici fermierii cu ferme & rase moderne nu o duc grozav...
Acum nu mai e o problemă revigorarea rasei cu material seminal și chiar cu transfer de embrioni din transport. Totuși mă îndoiesc că cineva se va implica in conservarea ei.
Referitor la desen, ca fapt divers, au și englezii o rasă cu desen asemănător, numită Gloucester. A lor cred că e mai mult specializată pe lapte și mai puțin mixtă-universală...
Suplimentar, au și varietate neagră. Ca paranteză, în Bucovina, după introducerea vacilor Holstein-negre, au apărut prin infuzie Pinzgau pe negru. Am citit sau auzit de undeva despre... habar n-am dacă mai există...