Bună! Sunt G.. Temporar administrez pagina de pe sunphoto pe care am creat-o pentru L. sau Domnişoara, cum, de regulă, o numesc cunoştinţele şi colegii. Sper că, cel puţin până când timpul îi va permite să se ocupe personal de această foaie electronică, ne vom mai citi pe aici.
Spre bucuria mea, L. rezonează cu interesul pe care îl am pentru rasele şi soiurile autohtone rare, ameninţate cu extincţia. Mai nou i-am trezit atenţia chiar şi asupra unora dintre ecotipurile locale nevalorificate şi neglijate, care, indiferent de specie, nu au avut şansa brandării prin standardizare şi omologare ca rasă. Acum, împreună, le apreciem a fi interesante resurse genetice şi surse materiale de inspiraţie identitară pentru comunităţile locale care le-au creat şi cultivat de-a lungul timpului.
Spre folosul Domnişoarei, în ultima perioadă o alimentez mai mereu cu noi şi noi idei, în speranţa că, dublate de dragostea pe care o are pentru creşterea animalelor (dar şi a plantelor), acestea vor prinde contur într-o frumoasă gospodărie.
MAID IN ROMANIA este pagina pe care încercăm o prezentare a planurilor, proiectelor şi activităţilor pe care le vom avea în acest domeniu de pasiune comună.
Doamne ajută!
G-dot
PS: Precizez și aici, deși am mai făcut-o și în altă parte: MAID IN ROMANIA nu este forma ortografică greșită a sintagmei MADE IN ROMANIA. Numele acestei pagini face referire la proprietară (Domnișoara) și este chiar așa: Maid (= domnişoară, dar şi servitoare sau cameristă) in Romania. Ortografiat fără spații așa cum impune formatul
sunphoto.ro pentru numele contului, în limba română (mai) poate fi citit/ înţeles şi ca „mai din România”, adică (cu) de-astea, mai de-ale noastre (soiuri, rase, specii, bordeie, obiceie, etc.). (30 iulie 2014)
www.sunphoto.ro/groups.php?action=view&group=3510
Ca om care lupta pt. conservarea populatiilor autohtone de animale (in acest caz ma recomanda implicarea in recunoasterea rasei Ciobanesc Romanesc Corb pe plan national ca fiind a 4-a rasa de caini ciobanesti romanesti), sunt interesat de toate aceste aspecte.
Spre exemplu, as fi interesat de un plan de conservare pe termen lung al gainii taranesti romanesti si nu numai.
Apreciez mult activitatea dumneavoastră de militant pentru conservarea populaţiilor animale autohtone. Mi se pare extraordinar! Noi însă nu ne-am gândit atât de departe, sperând doar să creştem animale autohtone din speciile care ne interesează. Prin urmare, nu prea văd cum aş putea să vă ajut. Pe de altă parte însă, mă bucură interesul dumneavoastră pentru conservarea pe termen lung a ecotipurilor româneşti (indiferent de specie). Cred că e plină ţara de astfel de varietăţi interesante. Spre exemplu, la câini, mă tem că, din cauza noii legi privind sterilizarea câinilor fără rasă, vor dispărea unele populaţii neameliorate, dar cu potenţial mare de a deveni rase. Ca o paranteză, auzeam că prin unele sate din Ţinutul Pădurenilor - Hunedoara, în urmă cu cca. 20-30 de ani, existau câini câini de pază mari, cu păr asemănător Komondor-ului şi Bergamasco-ului, care împâsleşte în şnururi. Nu ştiu dacă mai există acum, însă ar fi interesant să fi avut şi noi un ciobănesc "rasta".
Poate in timp se va forma un curent, un grup de initiativa, o asociatie, un club etc. Ceva unde sa se lucreze organizat desi, noi romanii, in general vorbind, nu excelam cand vine vorba de munca in echipa pt. un scop comun.
P.S. - am auzit si eu de acesti "baraci" cu par diferit de baracii din restul tarii, care formau giugele (asa se numesc in termeni populari acele snururi). Astazi, banuiesc ca sunt pe cale de disparitie din pacate pt. acele populatii locale.
2. Deosebit de interesantă informaţia despre Baracul cu giugele!!! Deşi, dacă fac un efort, încă mai reuşesc să-mi vorbesc bine dialectul local matern şi patern, nu am mai auzit termenul ăsta. Probabil nu este specific zonei mele.
Chiar dacă în perioada asta sunt interesat mai mult de câteva rase autohtone de porumbei („iniţiativa” cu găinile fiind mai mult a altcuiva), mi-a rămas gândul la varietatea asta. Mi-aş dori măcar să văd aşa ceva. Sper să mai existe şi sper să nu dispară!
PS: Preluând 2 din sintagmele dvs. („conservarea populatiilor autohtone de animale” şi „grup de initiativa”) ce apar în comment-rile pe care le-aţi postat pe această pagină, am folosit opţiunea „Creare...” pentru a face:
„Grupul de initiativa pentru conservarea populatiilor autohtone de animale din Romania”
Să fie într-un ceas bun!
Cine stie, poate usor usor se concretizeaza ceva.